Per Huuva

Liehittäjä   Stol 3: Traderad ursprungsmat

Per Huuva är född 1953 och blev ledamot av Kålrotsakademien 2025. Han har ansvarsområdet traderad ursprungsmat.


Så här beskriver Per sig själv:  Jag heter Per Huuva, född 1953. Jag bor i den lilla ödemarksbyn Liehittäjä, som ligger på en höjdrygg mellan Torneälven och Sangisälven. 1 mil väster om Finska gränsen och 7 mil norr om Haparanda. Mitt stora intresse ligger i överföring av kunskap mellan generationerna och bevarande av traditionell matkultur. Jag bor på en 1700-tals gård. På gården bor också min yngste son med familj. Sedan farfarsfar köpte gården 1890 har vi bott 3 generationer på gården. Medan mellangenerationen har varit i arbete har den äldre generationen utbildat den yngsta. På det sättet har traditionerna levt kvar.


Jag har arbetat bland annat som gästlärare i traditionell Samisk mat, på Samernas folkhögskola i Jokkmokk. Utbildat kockelever i slakt och styckning på Utbildning Nord (Svensk, Finsk, Norsk yrkesutbildning).

2019 skrev jag boken Aitta, ursprungsmat med rötterna i den Samiska och Tornedalska matkulturen, efteråt har jag varit runt i norra Sverige och hållit kortkurser i traditionell mat. Jag har också haft en charkanläggning (1990 – 2020) hemma på gården.


1955 fick vi elström här. Innan det så kunde folk i gårdarna bevara kött, fisk, potatis, grönsaker, bär med gammal kunskap. Tyvärr håller det på att försvinna. Det mesta handlar om att göra saker i rätt tid på året, när det är säsong.