Aspås
Baggens
Bangholm Fenix
Bangholm Original
Bjursås
Bjursås, 13474.2
Boltjärn
Bortas Bertils kålrot
Drottning
Farfar
Finnmarkens vita kålrötter
Globus
Gul svensk
Gul svensk Svalöfs original
Gullåker
Gullåker III
Janne
Klint-Karin
Ljustorp
Mariero
Norsjö
Nusnäs
Odal
Patria
Rotabagge
Sollrot
Solveigs kålrot
Stenhaug
Svalöf Viktoria
Svensk
Tiffany
Trutsgård
Tällberg
Viksjö
Vintjärn
Weibulls Foder
Weibulls orginal Balder
Weibulls orginal Bangholm
Östergyllen
Östgöta
Östgöta 2
Östnor
#1 Vintjärn
Vitt kött. Hård Saftig Len. Äpple, rädisa, rättika. Perfekt rå till asiatiska rätter så väl som till råkostbuffé. Ersätter Daikon. Ungarna skulle älska den som ersättning för äpple…
#2 Gul Svensk
Ljust gul. Hård fibrig seg mild söt, krispig som morot, ”klassisk”. Rå potatis, krasse, bondböna, sockerärt pepprig. Utmärkt till rotmos och till gari.
#3 Östnor
Orange marmor, Aprikosgul, Vacker. Krispig besk lätt syrlig, låg sötma, ettrig, lång eftersmak. Blommig, parfymerad, pepprig, potatis-pepparrot. Passar till juice ochcrudité. Härligt mångfacetterad!
#4 Stenhaug
Gröngul, Vacker marmorering som en ananas. Mild, mjölig, krispig, kort, lätt, ”tydlig” smak, skarp, poppel, senap, pepparrotstoner, ”bra” kålsmak, mild rädisa, senapskål. Vacker och god rå. Grym!
#5 Klint-Karin
Gröngul, Torr, lätt söt, stärkelse-mild, lång eftersmak som hasselnöt-potatis, kålig. God rå så väl som kokt.
#6 Weibulls Foder
#7 Farfar
Gul, fruktigt söt, krispig, Grov/Fibrig, friskt sträv, kanske lite tråkig, lite träig, grynig. En ettrig kål som har hög potential som tillagad. God i bröd!
#8 Ljustorp
Lätt gul, ljus orange, gyllengul, tät, krispig, fibrig, god konsistens. God rå. Fräsch– god som juice. Lite hetta, ettrig kål, lätt söt, mild, pepprig eftersmak, besk, unken eftersmak, senap, rädisa
#9 Rotabaggen
Halvgul/gröngul/ljusgul, kompakt, långfibrig, krispig, saftig, söt, elegant, tunn, fruktig, rotfruktig. Kraftig smak, god, lätt pepprig. Råkost. bra på salladsbordet eller som puré.
#10 Bjursås
Halvgul/Stockholmsvit. Kompakt, krispig, fast. Lite besk, högre sötma, ettrig kål, klassisk, frisk, lätt pepprig, nötig. Mild. Kraftig smak, Elegant mild kålsmak. Förmodligen bra att syra eller använda ipuré eller rosta i ugn.
#11 Baggens
Kritvit, Snygg! Lätt melerad som för tankarna till rova. Otroligt saftig, mild, vattnig, fadd
#12 Baggens
Ljus orange/vitgul ISO73. Halvtorr hård tät, fast, mindre grov. Lite smak, mild, söt, hög sötma, stärkelse, mild kål, neutral. Morotssaftig.
Martin Berg, Restaurang Mathias Dahlgren
1 st kålrot av sorten Vintjärn
150 g dulce de leche från Anna på Ösvreta gård
75 g rostade hasselnötter
5g havssalt
Skala kålroten och skär lagom stora bitar att äta råa. Mixa kolakrämen med de rostade hasselnötterna och saltet till en slät kräm. Servera kolakrämen som dipp till kålrotsbitarna. Intressant –men framför allt sjukt gott!
******
Markus Femling, Menigo
1 kålrot
1,5 % (vikt) salt
Chili
Ingefära
Nam pla
Vitlök
Alumette-strimla kålroten och blanda med salt och kryddor i ett syrningskärl. Efter några dagar börjar det bubbla och efter några veckor är det färdigt. Mycket gott!
******
Hans Naess, Agrofiness
2 delar Kålrot
1 del Potatis
1 del Rotselleri
Smör
Mjölk
Salt
Tärna rotsakerna och koka dem i buljongeller lättsaltatvatten. Närde är mjuka så häll av vätskan. Stöt sönder med potatisstöten. Rör ner lite smör, mjölk om så önskas. Avsmaka med salt och peppar. Njut gärna tillsammans med Pinnekøtt!
******
Måltidsservice, Lerums kommun
1 st liten kålrot
1 st skuren vaniljstång
1 st stjärnanis
4 st hela kryddnejlikor
1 st kanelstång
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl frysta hallon
vaniljglass
1 dl flagad och rostad mandel
Skala och tärna kålroten. Lägg vaniljstång, nejlikor, kanel, socker och vatten i en kastrull. Sjud detta i 10 min till en simmig lag. Tillsätt kålrotstärningarna och koka dem mjuka i ytterligare 10 min. Lägg frysta hallon i portionsskålar, lägg på lite glass, häll på varma kålrötter i lag och toppa med rostad mandel. Servera direkt.
******
Martin Ragnar (ingick i bröllopsmenyn när han gifte mig med Anna)
600 g kålrot
4 msk smör
2 dl hackad färsk persilja
4,5 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl färska/frysta rensade bondbönor
2 dl frysta lingon
Hacka persiljan och bryn persiljan i en stekpanna. Spara. Skala kålroten och skär den i några stora bitar. Använd Alligator för att skära kålroten i snitsel (d.v.s. fyrkantiga stänger, väsentligen smalare och kortare än pommes frites). Häll kålrotssnitseln i en stekpanna och låt vattnet dunsta bort. Tillsätt smöret och bryn kålrotsbitarna så de får färg. Tillsätt den brynta persiljan, grädden och buljongtärningen och reducera så att det mesta av grädden kokar in i kålrötterna. När det börjar kännas klart tillsätts bondbönorna och rörs ner i anrättningen. Just innan servering rörs de frysta lingonen ner.
******
Martin Ragnar
5 dl vatten
0,5 msk salt
9 dl svedjerågmjöl
3 dl vetemjöl
Höstflott (Franzéns charkuterier) eller fläskbitar från linderödsgris
1 kålrot
2-3 tsk salt
Svartpeppar
Skala och koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten. Skär den i bitar. Blanda mjöl, salt och vatten till en deg och använda en tredjedel av den till att forma en oval platta placerad på en ugnsplåt. Varva kålrotsbitar och höstflott (eller fläskbitar) ovanpå degplattan och krydda med salt och svartpeppar. Täck fyllningen med återstående degen och baka ihop degtoppen med plattan. Forma skapelsen till en tupp/grillkyckling. Placera i ugnen på 225 °C värme till tuppen börjat få färg. Ta då ut den och slå in den i folie och ställ tillbaka den i ugnen vid 125 °C i ytterligare 5 h. Avnjut kålrotstuppen när den svalnat och skuren i skivor.
******
Brita Wiklund f. Olofsson från Kvistle by i Mattmar socken gick på lanthushållslärarutbildning på Fackskolan för huslig ekonomi lanthushållsseminarium i Tensta norr om Uppsala under 1940-talet. Receptet är från en av hennes många böcker från den tiden.
3 stora kålrötter (eller 6 små)
300 g fläskfärs
300 g nötfärs
4 dlmjölk
1 ägg
0,75 dlskorpmjöl
½ tsk vitpeppar
1 msk salt
Kålrötterna ansas och kokas mjuka i saltat vatten. Ett lock skäres av på varje kålrot och innanmätet holkas ur så mycket som möjligt. Ägg, mjölk och skorpmjöl blandas och tillsätts lite i taget till färsen. När färsen är smidig och sammanhängande, smakas den av och fylles i kålrötterna. Locket läggas på, och kålrötterna binds om med snöre. Därefter bryns kålrötterna i smör och då de fått en vacker brun färg, spädes kokande buljong eller vatten på och lock lägges på grytan. Kålrötterna får nu steka färdigt under långsam spädning.När deblivit mjuka och färsen känns gräddad, tas snörena bort och kålrötterna läggs upp på serveringsfat. De garneras med några vackra kvistar persilja och serveras övergjutna med sky. Om man så vill, kan såsen redas av helt lätt spädas med lite grädde.
******
Karin Lidén
1 kg skalade och grovhackade kålrötter
2 st grovhackade gula lökar
1,5 l grönsaksbuljong
5 st lagerblad
0,5 tsk malen kryddpeppar
0,5 tsk malen svartpeppar
4 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
Hackade örter
Koka kålrötter och lök i buljongen med lagerblad och kryddor i ca 20-30 min tills de är mjuka. Sila av spadet med spara det. Koka upp det tillsammans med grädde i några minuter. Mixa kålrötter och lök, tillsätt crème fraiche och mixa slätt. Blanda med spadet, salt och hackade örter. koka ytterligare 10 min. Strö över persilja och servera.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Design: emanuel@oraetlabora.se