Allmänt
Kålrotsakademien bildades i 150420 vid en ceremoni på Cajsa Warg vid S:t Eriksplan i Stockholm på initiativ av Hans Naess och Martin Ragnar. Akademien har 18 ledamöter – 9 kvinnor och 9 män. Akademiens heraldiska vapen föreställer en kålrot och skapades i oktober 2015 av formgivaren Anna Lind Lewin som också var akademiledamot fram till 2018.
Ändamål
Kålrotsakademien har till ändamål att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan valet av råvaran, dess egenskaper och deras uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider samt de målande berättelserna på mål som omger dessa kopplingar i Sverige. Akademien har ett uttalat syfte att sprida kunskap därom såväl innanför som utanför Sveriges gränser.
Därför kålrot
Kålroten, som är akademiens kännetecken, är den internationellt mest kända kulturväxt som har sitt biologiska ursprung i Sverige. Den uppstod biologiskt genom ett antal spontana hybridiseringar mellan rova och vitkål i 1600-talets Sverige i den dåvarande östra rikshalvan och har spridit sig ut över Sverige och världen därifrån. Kålroten intar därigenom en särskild och upphöjd ställning i relation till Akademien.
Med kulturhistoriska och geografiska kopplingar avses andra samband än det blotta faktum att en råvara är närodlad/näruppfödd. Med maträtter och måltider gör Akademien ingen distinktion mellan vardaglig mat och lyxmat eller mellan privat mat, restaurangmat och offentlig mat. Maträtter och måltider av alla de slag kan rymma berättelser värda att berättas. Med mål avses det faktum att kulturgeografin rymmer en språkligt dialektal dimension som Akademien tillmäter ett särskilt värde. Med spridning av kunskap utanför Sveriges gränser avses Akademiens roll som främjare av svensk matkultur utomlands i allmänhet och i relation utanför Sverige belägna svenska restauranger i synnerhet.
Regional mångfald för stolthet och mervärden
I sitt arbete med den svenska matens kulturella mångfald tenderar Akademien att snarare betona nyansskillnader än att överslätande se de stora dragen. Det är Akademiens förvissning att trovärdiga berättelser om maten frammanar nyfikenhet och skapar mervärde. Men framförallt skapar berättelserna en stark väv av kultur som binder människor och företeelser närmare varandra och bygger stolthet underifrån. Detta, menar Akademien, är särskilt viktigt i en alltmer identitetslös och globaliserad värld.
Kålrotsakademien består av 18 ledamöter – 9 kvinnor och 9 män
#10 Inger Olausson
Trädgårdsodlingens historia
#13 Karin Lidén
Offentlig gastronomi
Matkulturens språkliga kulturarv
#12 Ann-Helen Meyer von Bremen
Matpolitik
#15 Per Eriksson
Livsmedelslitteraturens källor
#18 Hanh Huynh
Norrländsk odling
Andra akademier och motsvarande organisationer med bäring på mat, måltid och livsmedellistas här nedan
Övergripande allmänsvenska
Kungl Skogs- och Lantbruksakademien >>
Kålrotsakademien >>
Lilla Sällskapet >>
Gastronomiska Akademien >>
Måltidsakademien >>
Skolmatsakademin >>
Svenska Dryckesakademien >>
Geografiskt avgränsade
Blekinge matakademi >>
Cajsa Warg Akademien >>
Hagdahlsakademien >>
Hallands matakademi
Matakademien Jämtland Härjedalen >>
Skåneländska Gastronomiska Akademien >>
Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi >>
Västra Gastronomiska Akademien >>
Tematiskt avgränsade
Föreningen Allåkerbäret
Baljväxtakademin >>
Glassakademin >>
Grynkorvsakademien/Grynkorvens Vänner >>
Svenska Grönkålsakademien
GutefårAkademin >>
Sällskapet Hackkorvens vänner >>
Svenska Hummerakademien >>
Kanelbulle Akademien >>
Knäckebrödsakademien >>
Korvakademien >>
Källakademin >>
Östergötlands Lutfiskakademi >>
Lutfiskens Vänner >>
Musselakademien >>
Svenska Nävgrötsakademien
Ostkakans vänner >>
Ostronakademien >>
Planksteksakademin >>
Potatisakademien >>
Raggmunksakademien >>
Svenska Semleakademin >>
Sillakademien Bohuslän >>
Skånska sillaacademien
Spritakademien >>
SurströmmingsAkademien >>
Gotlands Tryffelakademi >>
Tunnbrödsakademin >>
Svenska Viltmatakademin >>
Upplandskubbens vänner >>
Åkerbärets vänner >>
Ålakademin >>
Dala Öl-Akademi >>
Ölakademin i Motala >>
Svenska Ölfrämjandet >>
Akademier med bäring på mat i våra nordiska grannländer
Danmark
Det Danske Gastronomiske akademi >>
Ølakademiet >>
Finland
Finlands Svenska Måltidsakademi >>
Norge
Kulinarisk akademi >>
Copyright © Alla rättigheter förbehållna. Design: emanuel@oraetlabora.se